Analyse by design


Research on the design principles of pavilion Schnecke by Erwin Heerich in artpark Hombroich. Portraying the outcome in one model; the devision between nature and art by architecture.
The outcome of this research adopts the theory that the setup of Hombroich, where art and architecture lead a parelel live, originates with Hermes. In short; Hermetic thinking: 1. Secret or unrevealed; 2. Isolated, away from outside influence. Hermes brought his messages without explanation leaping from one realm to another, for the message to be recieved in its purest form, without outside influence, as an absolutism. At Hombroich nature and art exist along side of eachother as individuals (hermetic), devided by architecture. From one building to another, one walkes through nature and always crosses water, to clensen the mind for the next art. Inside Schnecke the art is displayed without text (hermes), the light (nature) never hits it direct and the nature outside is outclosed. Hombroich reveils a symbioses between light and beauty.

 // Plananalyse van Paviljoen Schnecke. Op onderzoek naar de ruimtelijke structuur en opbouw, weergegeven in maquette en grafiek. Schnecke is het paviljoenvan Erwin Heerich op Museumeiland Hombroich. Het paviljoen wil bewust een barrière vormen tussen natuur en kunst. Alleen het zonlicht dringt, indirect, naar binnen en licht de kijker bij. In het onderzoek wordt duidelijk welke mathematische grenzen Erwin Heerich zich oplegde.
Deze box verbeeld de theorie van het park Hombroich, dat ontworpen is onder de invloed van Hermes en zijn Hermetic thinking: “Isolated, away from outside influence” en de principes van Hombroich: “Een symbiose tussen kunst en natuur”.
Hermes brengt boodschap zonder uitleg, zonder vooroordelen. Zodat deze individueel en opzichzelf kan bestaan als een absolutisme. Hermes uit dit fysiek, door van zender naar ontvanger te reizen in een sprong of vlucht. Het eiland is een hermetische vorm van natuur, waar elke plant het recht van bestaan heeft. Natuur en Kunst, gescheiden door Architectuur bestaan als individuen naast elkaar.
In paviljoen Schnecke beleef je de kunst zonder inmenging van tekst, (voor)kennis, afleiding van buiten. We stappen de ene kunstwereld binnen en de andere weer uit, steeds met een gereinigde geest na een wandeling over water of door natuur.

• studycase with prof. Floor van Ditzhuyzen

Advertisements

About Desiree Kerklaan

research and craft in art and design
%d bloggers like this: