Maashaven fietsenstalling

The commuters from Maashaven need a secure bicycle stand. Going to the site for exploration, the huge wall illustration at the Maassilo by Lisa Lux struck me immediately and inspired me to put this beautiful work of art into 3D for this project. My idea of applied arts!

Concrete and Ceramic tiles. In opdracht van Design Platform Rotterdam 2009 [pending].

// Maashaven metrostation heeft zijn eigen bewaakte fietsestalling nodig. Terwijl ik uitleg krijg op de locatie wordt ik afgeleid door de wandschildering van Lisa Lux op de aangrenzende Maassilo. Om het gebied meer eenheid te geven heb ik me voor het ontwerp van de stalling laten inspireren door deze illustratie in de vorm van een 3D interpretatie.
Maashaven locatie heeft veel hoge bomen, waar je op grondniveau niet veel van meekrijgt. De kijker wordt omringd door grijstinten: de betegeling, de kolommen voor de metrobak en het elektrahuis. Lisa3D brengt kleur op de locatie. Bovendien trekken de hoogteverschillen in het ontwerp de immense kolommen en liftschachten visueel naar een meer menselijke maat.

Functionaliteit
Maashaven is het entree van de wijk Charlois en wil een goede eerste indruk maken. In het ontwerp voor een bewaakte stalling op deze plek is daarom geprobeerd een alternatief te vinden voor een hoog hekwerk. In plaats daarvan wordt er met niveauverschil gewerkt en fungeren de fietsenklemmen als hek. Het verhogen van de stallingvloer werpt een natuurlijke drempel op tegen diefstal en vandalisme. Naast het Eneco stroomhuis zijn de elektrische oplaadpunten voor fietsen en brommers gepland (gesponsord door Eneco?). Twee zijden van Lisa3D zijn voorzien van zitbanken; aan de zijde van het Arthotel en aan de kant van de metro. Een aanwinst voor de openbare ruimte.

Materialen en onderdelen
Lisa3D wordt bekleed met 5 kleuren ceramieken buitentegels (op plekken v.v. antislip). Het bewakershuis is de standaard Biesieklette container in de kleuren van Lisa3D. De drie raamzijden van de container kijken uit over de fietsenstalling en de ingang. De achterkant van de container kan uitbereid worden met een werkplaats met zijn entree op straatniveau. Het Enecostroomhuis wordt opgenomen in het ontwerp en blijft bereikbaar.  

Advertisements

About Desiree Kerklaan

Graphic & Spatial Design
%d bloggers like this: